Bij het afhandelen van logistieke zaken in Mexico komen veel uitdagingen kijken, bijvoorbeeld: cultuurverschillen en andere douane-regelgeving. Gelukkig bestaan hier praktische oplossingen voor. In dit artikel ga ik, vanuit mijn kennis en ervaring met Mexico, een aantal tips delen voor het goed afhandelen van logistieke zaken in Mexico.

Cultuurverschillen tussen Mexico en Nederland

In Mexico doet men zaken met personen en niet met bedrijven. Het is dus belangrijk om hun vertrouwen te winnen. Verder is het zonder een betrouwbare lokale partner, die beschikt over de juiste relaties, haast onmogelijk om zaken op tijd voor elkaar te krijgen. Daarom reis ik regelmatig af naar Mexico om bestaande contacten te onderhouden en nieuwe relaties op te bouwen.

Meer hiërarchische bedrijfscultuur

In Mexico is het gebruikelijk dat alleen de leidinggevenden beslissingen nemen. Daarom is het belangrijk dat u hier in het begin al rekening mee houdt, zodat u niet in een later stadium voor verassingen komt te staan. Ook hier geldt dat er wederzijds vertrouwen moet zijn.

Andere douanewetgevingen

De grootste uitdaging in Mexico ligt bij het inklaren van de goederen. Het is gebruikelijk dat de douane aldaar een dag of 7, soms zelfs nog meer, nodig heeft om de goederen vrij te geven. Terwijl wij in Nederland gewend zijn dat dit binnen enkele minuten geregeld is. In mijn volgende blog ga ik specifiek in op het douaneproces in Mexico. De benodigde documenten en vergunningen komen hier aan bod en ik zal ook wijzen op waardevolle websites met meer informatie hierover.

De taal

Het niet spreken van Spaans is geen taalbarrière zoals bijvoorbeeld in China, omdat in het zakenleven een groot deel van Mexico Engels spreekt. Maar het wordt in Mexico wel gewaardeerd als u Spaans spreekt. Hierdoor kunnen deuren sneller en makkelijker opengaan, waardoor u meer voor elkaar kunt krijgen. Een praktische tip is om een taalcursus zakelijk Spaans te volgen.

Kortom zaken doen in Mexico kent genoeg uitdagingen, maar voor alles bestaat een oplossing. Uit dit artikel kunt u verschillende praktische punten halen waarmee u zich kunt voorbereiden op export naar Mexico. Heeft u toch behoefte aan een sterke partner die hierin gespecialiseerd is? Bij Allport zijn wij ons erg bewust van de kracht van lokale partners en lokale kennis. Dit geldt ook voor Mexico. Wilt u de mogelijkheden bespreken neem dan contact met mij op via paul.breukel@allportnetherlands.nl of 06-40909964.

 

flag mexico