In mijn vorige blog met praktische tips voor de afwikkeling van logistiek in Mexico gaf ik aan dat ik later meer zou vertellen over de benodigde documenten en vergunningen bij invoer in Mexico. Net als in ieder ander land moet er bij invoer per zending een handelsfactuur, paklijst en bill of lading overlegd worden. In Mexico komt er nog net iets meer bij kijken en in deze blog ga ik hier verder op in.

Vraag een Vergunning Toegelaten Exporteur aan

Als u regelmatig naar Mexico exporteert is het mogelijk om bij de Douane een Vergunning Toegelaten Exporteur aan te vragen. Met deze vergunning mag u zelf bij het exporteren naar Mexico de oorsprong van uw goederen verklaren. Hiermee kan uw klant een korting of zelfs vrijstelling op invoerrechten krijgen. U hoeft dan ook geen EUR1-certificaat aan te vragen. Dit is een preferentieel handelsdocument waar Mexicaanse bedrijven vanwege fiscale voordelen vaak om vragen. Door het niet te hoeven aanvragen van een EUR1-certificaat bespaart u bij iedere verscheping tijd en geld. Op de website van de belastingdienst kunt deze de Vergunning Toegelaten Exporteur aanvragen. De verwerkingstijd van de aanvraag neemt ongeveer 6 tot 8 weken in beslag.

Laat een EUR1-certificaat opmaken

Als u niet regelmatig of niet iedere keer dezelfde goederen exporteert kunt u bij de KvK ook een EUR1-certificaat aanvragen. Hiermee kan uw klant in Mexico alsnog korting of vrijstelling op de invoerrechten krijgen. De aanvraagprocedure hangt af van het type bedrijf (productent, handelaar of expediteur). Meer informatie over de procedure per type bedrijf vindt u op de website van de KvK. Dit certificaat moet u per zending of per factuur, bestaande uit meerdere zendingen, opnieuw aanvragen. Hierdoor kan het bij frequente zendingen van dezelfde goederen eenvoudiger en voordeliger zijn om met een Vergunning Toegelaten Exporteur te werken.
Er is ook nog een uitzondering: bij zendingen met een factuurwaarde onder € 6.000,- kunt u een EUR1-certificaat vervangen met een voorgeschreven verklaring op uw verkoopfactuur. Op de website van de KvK kunt u de modeltekst van deze factuurverklaring terugvinden.

Lees u in op de website Market Access Database

Op de website Market Access Database, opgezet door de Europese Commissie, kunt u eenvoudig per product waardevolle informatie vinden over importtarieven, statistieken, importprocedures en handelsbarrières. Met deze informatie kunt u bijvoorbeeld uw importkosten berekenen, meer te weten komen over douaneformaliteiten en papieren of een overzicht krijgen van de handelsstromen van uw product. In deze video worden alle voordelen van deze website uitgelegd.

Uit dit artikel kunt u verschillende praktische punten halen waarmee u zich kunt voorbereiden op het exporteren naar Mexico. Heeft u toch behoefte aan een sterke partner die hierin gespecialiseerd is? Bij Allport zijn wij ons erg bewust van de kracht van lokale partners en lokale kennis. Dit geldt ook voor Mexico. Wilt u de mogelijkheden bespreken neem dan contact met mij op via paul.breukel@allportnetherlands.nl of 06-40909964.

 

flag mexico